HypnoBirthing wattus??

Bij het koffiezet apparaat op je werk hoor je jezelf vertellen dat je samen met je zwangere vrouw een cursus HypnoBirthing gaat doen. “HypnoBirthing wattus??” vraagt de ander. En haastig ga je uitleggen wat deze zwangerschapscursus inhoudt. Als je klaar bent, vat de ander samen: “Oh, je gaat gewoon een cursus ontspannen bevallen doen!”. What’s in a name dus, maar een “gewone” ontspannen bevallen cursus is HypnoBirthing zeer zeker ook niet.

Wat is HypnoBirthing

HypnoBirthing is een zeer uitgebreide praktische zwangerschapscursus. De cursus onderscheidt zich van andere cursussen doordat hij zich niet alleen richt op de fysieke kant van de bevalling, maar juist de nadruk legt op de mentale kant. Dus niet alleen informatie over wat er bij ontsluiting en persen gebeurt en hoe je daar mee om kan gaan. Je leert hoe je met een positieve mindset de bevalling kan benaderen. Want als je je denkhoofd rustig en kalm kan houden dan is er minder ruimte voor angstige gedachten. Je kunt dan ook veel beter voelen wat je nodig hebt, of wat je misschien juist niet nodig hebt. Daarnaast krijg je in deze cursus ook informatie over de geboortezorg en haar protocollen zodat je zoveel mogelijk voorbereid bent. Allemaal belangrijke zaken die jullie helpen de regie in eigen beheer te houden.

Maar er kan toch van alles misgaan? En het doet toch vreselijk veel pijn? Dit soort gedachten kan je lijf in de weg zitten. Bevallen is ook spannend en het kan een heel pittige klus zijn, maar de risico’s zijn uitzonderingen. En de pijn verschilt per persoon en is subjectief: de één vindt het superheftig, de ander zou het zo weer doen. Dat verschil zit ’m meestal in hoe goed je kunt ontspannen. Bovendien is de hele ervaring van het krijgen van een baby, veel groter dan de pijn. Het is superbijzonder, ontroerend en kicken! Bij HypnoBirthing ligt de nadruk daarom niet op de punten die voor onnodige spanning zorgen, maar op je slimme lichaam en je mentale kracht. Een positieve blik is terecht en realistisch en levert je zo veel meer op. www.oudersvannu.nl

Positieve mindset

Niemand kan voorspellen hoe je bevalling gaat verlopen. Ik kan ook niet voorspellen hoe mijn autorit naar huis straks gaat verlopen. Maar als ik zorg dat ik in een goede conditie ben om te rijden en ik vertrouw op mijn auto en op mijn eigen rijvaardigheden en ik verheug me daarnaast ook nog ontzettend op mijn einddoel, dan heeft dat een positief effect op een goede ervaring. Vertrouwen in je lijf, kennis over het geboorteproces gecombineerd met regie leren vasthouden en skills om ontspanning in te zetten op de juiste momenten hebben zeker te weten een positief effect op hoe je je bevalling ervaart. De cursus HypnoBirthing gaat daar zeker bij helpen.

Kalinka Van Vehmendahl, Birth and Beyond