Een goede zwangerschapscursus kiezen

Ik heb mijn kinderen gekregen voordat ik verloskundige was. En geloof het of niet, maar pre-internet en zwanger had ik werkelijk geen idee wat ik moest doen. Ik heb de huisarts gebeld met de letterlijke mededeling: “we zijn zwanger, en nu?” Het was even stil, en ik kreeg te horen dat ik een verloskundige nodig had. Tijdens die afspraken met de verloskundige hoorde ik voor het eerst iets over; zwangerschapscontroles, kraamzorg, cursussen, kraampakketten en nog veel meer. Er ging een wereld voor mij open en de informatiestroom nam gelijktijdig toe net als de omvang van mijn buik. Ik kreeg echter geen antwoord op de vraag: hoe kies je nu een goede zwangerschapscursus ?

Iedereen een professional?

Ik ging naar alle zwangerschapscontroles, volgde de adviezen van mijn verloskundigen en koos uiteindelijk een zwangerschapscursus ergens uit een folderrek. Ik nam alle informatie die ik op deze cursus kreeg voor de enige waarheid aan. In mijn ogen was iedereen een professional omdat ik mezelf zo groen als gras vond. Ik was goedgelovig en heel erg braaf en stelde al helemaal geen vragen over de opleiding van mijn zwangerschapsdocent.

Nu 20 jaar later en wijzer en met inmiddels ruime ervaring als verloskundige kijk ik nu een stuk kritischer naar die zogenoemde professionals in onze geboortezorg. Ik zie hippe vrouwen die zichzelf ervaringsdeskundige noemen na hun eigen bevallingen. Die vervolgens een opleiding van een paar dagen volgen en zich dan zwangerschapsdocent mogen noemen. Met een beetje mazzel strikken ze een populaire BN-er, adverteren daarmee en volle groepen zijn daarna gegarandeerd. De laatste tijd schieten de zwangerschapscursussen en opleidingen dan ook als paddenstoelen uit de grond, en niemand toetst de kwaliteit. Wie of wat bepaalt nu wat een goede zwangerschapscursus is?

Anno nu kunnen we met 1 druk op de knop alles opzoeken wat we maar willen. We worden zelfs overspoeld met informatie die we helemaal niet willen weten. Maar ondanks het huidige internet tijdperk vind ik de meeste zwangeren nog steeds net zo braaf als ik destijds was. En de meeste zwangeren stellen net als ik destijds geen vraagtekens bij de informatie die ze krijgen omdat ze denken dat die van een professional komt.

Een goede zwangerschapscursus

Maar hoe kun je nu als zwangere een goede zwangerschapscursus vinden die gegeven wordt door een goed opgeleide docent? Hoe weet je nu of de informatie die je krijgt ook klopt? Er is helaas (nog) geen keurmerk voor zwangerschapscursussen. In mijn ogen is dit wel broodnodig!

Het helpt als je helder krijgt wat je precies zoekt in een goede zwangerschapscursus. Zoek je hulp bij het vinden van een fijne balans tussen lichaam en geest en is voorlichting over zwangerschap en bevalling van minder belang? Dan gelden er andere criteria dan als je juist wel opzoek bent naar voorlichting over zwangerschap en bevallen.

Want zou een zwangerschapscursus gericht op fysieke beweging niet gegeven moeten worden door een trainer met een gedegen gecertificeerde sport/fysio opleiding? En vind je niet dat zwangerschapsyoga gegeven zou moeten worden door een docente die een volledige en gecertificeerde yoga opleiding heeft gevolgd? En als je dat vind, vind je dan ook niet dat specifieke voorlichting over zwangerschap en bevallen niet gewoon gegeven moet worden door een docent die een erkende verloskundige opleiding heeft gevolgd? Het is fijn om vooraf te bepalen waar je behoeftes liggen en dan op zoek te gaan naar een cursus. Op de cursus pagina van de website van Birth and Beyond bijvoorbeeld kun je heel handig zien wat de opleiding is van de cursusleiders. Dus bepaal zelf je criteria en zorg dat je waar krijgt voor je geld!

Wees in ieder geval zelf de professional

Zou ik met de kennis van nu een andere zwangere destijds zijn geweest? Absoluut, in ieder geval een heel stuk minder braaf. Maar bovenal had ik mezelf als de professional neer gezet. Niemand die meer van mijn lichaam, mijn geest en mijn wensen af weet dan ikzelf. Ik zou mensen hebben uitgezocht die mij door middel van hun expertise konden ondersteunen in het vertrouwen op mijn eigen kracht en kunnen, en mij voorlichting zouden geven die onderbouwd en compleet was.

Kalinka Van Vehmendahl, Birth and Beyond